Eğitim DanışmanlığıYatay Geçiş Nedir? Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

14 Ocak 2021
https://www.ofisegitim.com.tr/wp-content/uploads/2021/01/yatay-gecis-nedir-yatay-gecis-nasil-yapilir-sartlari-nedir-1280x800.jpg

Yatay geçiş uygulaması, bir üniversite öğrencisinin okuduğu bölümü ya da okuduğu üniversiteyi değiştirmek istemesi durumunda ona Yüksek Öğretim Kurumu tarafından tanınan bir olanaktır. 

Kadir Kaçmazer

 

Üniversite öğrencileri olan bizler, çeşitli sebeplerden ötürü kazandığımız bölümden veya üniversitemizden memnun kalmayabiliyoruz. İşte bu yazımızda böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında kullanılan en önemli yöntemlerden birisi olan yatay geçiş uygulamasını ele alacağız.

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş uygulaması, bir üniversite öğrencisinin okuduğu bölümü ya da okuduğu üniversiteyi değiştirmek istemesi durumunda ona Yüksek Öğretim Kurumu tarafından tanınan bir olanaktır. 

Yatay Geçiş yapmak isteyen bir öğrencinin izleyebileceği iki farklı yol vardır:

  • Kurumlar arası yatay geçiş: 

Üniversiteler eşdeğer diploma programları arasında farklı üniversitelerden belirli şartları sağlaması durumunda öğrenci almaktadır. Bu yolu izleyen arkadaşlarımızın karşısına çıkan iki seçenek vardır. Bunlardan ilki ve en yaygını genel not ortalaması ile geçiştir. Geçiş yapmak isteyen öğrencinin genel not ortalaması en az 100 üzerinden 60 olmalıdır eğer bu şartı sağlıyorsanız bu yöntemi izleyebilirsiniz. Ama unutulmamalıdır ki üniversiteler genel not ortalaması yüksek olan öğrenciye öncelik vermektedir. İkinci seçenek ise merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiştir. Puanınız, geçmek istediğiniz üniversitedeki programın taban puanına eşit veya ondan yüksek ise bu yöntemi de izleyebilirsiniz. Bazı okullar ve bölümler, özellikle tıp fakülteleri, kendi inisiyatiflerinde hem genel ortalamaya hem de yerleştirme puanınıza göre sizleri kabul edebilir. 

  • Kurum içi programlar arası yatay geçiş:

Üniversitesinden memnun olup bölümünden memnun olmayan arkadaşlarımız eşdeğer düzeydeki farklı diploma programlarına geçiş yapmaları mümkündür. Lakin kurumlar arası yatay geçişte olduğu gibi kurum içi yatay geçişte de üniversitenizin belirlediği şartların göz önünde bulundurulacağını unutmamalısınız.

Yatay Geçiş başvuruları üniversitelerin akademik takviminde belirtilen tarihlerde yapılır. Her üniversite güz ve bahar dönemi başında YÖK’ün belirlediği şartlara göre başvuru şartlarını ve kontenjanını belirler ve ona göre öğrencilerini almaya başlar. Bu başvurular yapılırken üniversite öğrenciden bazı belgeler ister. O belgeler:

  • Başvuru Dilekçesi
  • ÖSYM Sonuç ve Tercih belgesi
  • Öğrenci Belgesi
  • Disiplin Belgesi
  • Transkript 
  • Ders İçerikleri 
  • Sağlık Raporu  

Son bir hatırlatma olarak şunu belirtmek isterim ki üniversitenin her şartını sağlamış olsanız da unutulmamalı ki bu işlemlerde kontenjan faktörü vardır. Üniversiteler kontenjanlarının dolması durumunda her zaman en yüksek ortalamaya sahip olan, yüksek yerleştirme puanı olan veya tıp fakültelerinde olduğu gibi üniversitenin belirlediği oranlara göre (%40 ortalama %60 yerleştirme puanı gibi) en yüksek puanı alan talebeleri tercih edecektir. 

Yatay geçiş yaparak farklı üniversiteye geçip bursunu arttırmış biri olarak sizlere verebileceğim en önemli tavsiye okul ortalamanızı tutabildiğiniz kadar yüksek tutmanız ve üniversitelerin şartlarını çok iyi araştırmanız gerektiğidir. 

Bu konu hakkındaki sorularınız için mailimden ulaşabilirsiniz:

kadirkacmazer@ofisegitim.com.tr

Eğitim & Kariyer & Danışmanlık

Eğitim & Kariyer & Danışmanlık

Fatih Şube
Fatih Ofis Adres
Kalenderhane Mah.16 Mart Şehitleri Cd. No:7
Fatih/İSTANBUL

Fatih Ofis İletişim
0531 554 47 66
0212 514 25 60
Topkapı Şube
Topkapı Ofis Adres
Topkapı Mahallesi Marifetname Sokak No: 20
Fatih/İSTANBUL
Topkapı Ofis İletişim
‎+90 212 621 53 95