Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümü yoğun metot dersleri içerir ve öğrencilerine disiplinler arası bir eğitim imkânı sunar.
Üniversite Bölüm TanıtımlarıBoğaziçi Üniversitesi | Tarih
Boğaziçi Üniversitesi – Tarih
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü %100 İngilizce olup 1 yıl hazırlık eğitimi ve 4 yıl lisans eğitimi ile 5 yıldır. Klasik Tarih eğitiminden farklı olarak dünya çapındaki üniversitelerdeki tarihçilik akımlarını esas alır ve güncel akademiye uygun dersler içerir. Bölümün ismi her ne kadar tarih olsa da verilen eğitim daha ziyade tarihçilik üzerinedir.
Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümü yoğun metot dersleri içerir ve öğrencilerine disiplinler arası bir eğitim imkânı sunar. Birinci yılda öğrencinin farklı disiplinlerden –matematik, ekonomi, sosyoloji, psikoloji, politika- giriş seviyesinde eğitim alması sağlanır. Bunların yanında “Tarihte Metot” dersleri ve akademik yazma becerilerini geliştirecek dersler verilir. İkinci yılda araştırma yöntemleri derslerinin yanı sıra Selçuklu-Osmanlı-Avrupa Tarihi gibi temel tarih dersleri verilir. Boğaziçi Tarih bölümünde her öğrencinin İngilizceye ek olarak bir modern dil (Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca vb.) ve bir araştırma dili (Latince-Osmanlıca) bilmesi beklenir. Dörder kur alınacak olan bu dil dersleri 2. ve 3. sınıfta alınır. Üçüncü yılda Bizans Tarihi ve Meşrutiyet Sonrası Osmanlı Tarihi derslerinin yanında öğrenciye seçmeli dersleri için alan açılır. “Bölümden Seçmeli Dersler” ve “Tamamlayıcı Seçmeli Dersler” (Sosyoloji-Politika-Ekonomi vb. bölümlerinden) olarak verilen bu derslerin amacı, temel tarih dersleri ve metot/araştırma derslerini almış olan öğrencilerin alanlarını belirlemelerine imkan tanımaktır. Örneğin Japonya Tarihi dersleri tüm öğrencilere zorunlu tutulmaz ancak her dönem açılır ve ilgili olan öğrenci bu dersleri alarak akademik kariyerine kendisi yön verebilir, Japonca dersleri ile de uzmanlığını geliştirebilir. Son sene ise çokça seçmeli dersin yanı sıra tez derslerinin olduğu bir yıldır. Tarih bölümü, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerini tez ile mezun eden iki bölümden biridir. Buna bağlı olarak okulun en prestijli bölümlerindendir. Prestijinin bir diğer sebebi ise elbette ki akademik kadrosudur.
Bölümün öğrencilerden en büyük beklentisi İngilizce okuyup yazmayı sevmeleridir. “Uzun süre masa başında kalamam, pdf’ler içinde kaybolamam” diyen öğrencilerin çokça zorlanacağı bir bölümdür. Öğrenilenlerden zevk alınmıyorsa derslere girmek büyük bir zahmete dönüşürken dersleri geçmek imkansız hale gelir çünkü hocaların öğrencilerden beklentisi çok yüksektir. Hocalar vize ve final sınavlarının yanında mutlaka araştırma çalışmaları isterler. Öğrencinin derse hazırlıklı gelmelerini istedikleri için ders izlenceleri her hafta için en az 2-3 makale içerir. Bunları okumadan derslere gitmek çoğu zaman anlamsızdır. Çoğu derste yoklama zorunluluğu olmamakla birlikte hocalar yoklamayı derslere katılım üzerinden belirler.
Mezun öğrenciler genellikle akademiye yönelir çünkü 4 yıldır halihazırda çok yoğun bir akademik eğitim almışlardır. Okumak ve yazmak mezunların işi haline gelmiştir. Ancak akademi dışında reklamcılık ve medya sektörüne yönelenler de vardır. Kamuda çalışma oranı azdır ancak dil bariyerlerinin aşılması durumunda Kültür Bakanlığı, Tarih öğrencileri için bir seçenek olabilir.
Gülsüm Özkaya
BOUN Tarih – 3. Sınıf Öğrencisi