Üniversite Bölüm TanıtımlarıBoğaziçi Üniversitesi | PDR

4 Ağustos 2020
https://www.ofisegitim.com.tr/wp-content/uploads/2020/08/bogazici-universitesi-pdr-bolum-tanitimi-ofis-egitim-2-1280x800.jpg

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünün temel amacı çocuklar ve gençler için psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerini verebilecek uzmanlar yetiştirmektir. Bölüm, 1 senesi hazırlık olmak üzere 5 yıldır. Teori derslerinin yanı sıra pek çok uygulama dersinin bulunduğu bir bölümdür.

Boğaziçi Üniversitesi – PDR

 

PDR bölümünde alınan dersler; okuduğunuz üniversitenin yaklaşımına, hocaların eğilimine göre değişiklik gösterebilir. Diğer okullarda bir rehber öğretmen yetiştirmek tek amaç olabiliyorken Boğaziçi Üniversitesi PDR bölümü sadece bunu hedeflemez. Bölümün hedefi “araştırmacı-uygulamacı” yetiştirmek olarak ifade edilmektedir. Buna bağlı olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde üniversitenin diğer bölümlerinde olduğu gibi araştırma metotları, istatistik, program geliştirme gibi dersler ilk 2 yıl çok ağırlıklıdır. Öğrenciler ilk 2 yıl, psikolojik danışmanlıktan ziyade nasıl iyi bir araştırmacı olunacağının derslerini görür diyebiliriz. Bu derslerin sonunda, araştırma dersini veren hocaya göre değişkenlik göstermekle beraber, öğrencilerden bir akademik poster hazırlamaları ya da bir bilimsel araştırma makalesi yazmaları beklenir.

Son 2 yılda ise araştırma derslerinin yanında uygulamalı dersler ağırlık kazanmaya başlar. Öğrenciler Danışmanlıkta Bireyi Tanıma ve Değerlendirme Teknikleri, Danışmanlıkta Gözlem ve Görüşme Teknikleri, Sınıf Yönetimi gibi dersler alırlar. Son sınıfta ise bu gibi derslerin yanında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda zorunlu stajlarını yaparlar. Bu stajlardan ilki gözlem stajıyken diğeri bizzat öğrencilerin uygulama yaptığı stajdır. Öğrencilerden bu staj boyunca grupla psikolojik danışma ve bireysel psikolojik danışma uygulamaları yapması beklenir.

Mezunlar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında ve özel eğitim kurumlarında psikolojik danışman olarak çalışabilirler. Yine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde (RAM) çalışabilmektedirler. Bu gibi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışabilmek için öğrencilerin KPSS sınavına girmeleri gerekmektedir. 

Mezun olur olmaz bir psikolojik danışmanlık merkezinde çalışmak pek mümkün olmasa da öğrenciler bazı eğitimler (terapi kuram ve beceri eğitimleri gibi) alıp kendilerini geliştirmeleri halinde psikolojik danışmanlık merkezlerinde Psikolojik Danışman olarak çalışabilmektedirler. Mezun olduktan sonra okul ortamında çalışmak istemeyen ya da psikolojik danışmanlığın kendilerine uygun olmadığını fark eden mezunlar çeşitli kurumların İnsan Kaynakları departmanlarında da istihdam edilebilmektedirler.

Binnur Yeter
BOUN – PDR ‘2020

Eğitim & Kariyer & Danışmanlık

Eğitim & Kariyer & Danışmanlık

Fatih Şube
Fatih Ofis Adres
Kalenderhane Mah.16 Mart Şehitleri Cd. No:7
Fatih/İSTANBUL

Fatih Ofis İletişim
0531 554 47 66
0212 514 25 60
Topkapı Şube
Topkapı Ofis Adres
Topkapı Mahallesi Marifetname Sokak No: 20
Fatih/İSTANBUL
Topkapı Ofis İletişim
‎+90 212 621 53 95