Psikoloji bölümünü tercih edecek kişilerin insan ve davranışlarını merak eden, dinleme becerisi yüksek, empati yapabilen, sabırlı, araştırma ve gözlem yeteneği yüksek kişiler olmaları keyifli bir eğitim hayatı geçirmelerini sağlayacaktır.
Üniversite Bölüm TanıtımlarıPsikoloji – Bölüm Tanıtımı
Psikoloji
Psikoloji, insan davranışını ve zihinsel süreçlerini inceleyen bir sosyal bilim dalıdır.
Psikoloji bölümü; modern psikolojinin kuramları, psikolojinin yöntemleri ve teknikleri konusunda öğrencileri yetiştirmeyi, psikolojinin çeşitli alt disiplinlerine ilişkin genel bir tanışıklık sağlayarak kapsamlı bir eğitim vermeyi amaçlamaktadır. Psikoloji bölümü, öğrencilerine psikoloji hakkında bir temel oluşturmayı hedeflerken aynı zamanda araştırma becerilerini de kazandırmayı hedefler.
Bölümde; psikolojiye giriş, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, eğitim psikolojisi ve öğrenme psikolojisinin yanı sıra istatistik, araştırma yöntemleri, sosyoloji gibi dersler de okutulur.
Bu bölümü tercih edecek kişilerin insan ve davranışlarını merak eden, dinleme becerisi yüksek, empati yapabilen, sabırlı, araştırma ve gözlem yeteneği yüksek kişiler olmaları keyifli bir eğitim hayatı geçirmelerini sağlayacaktır. Aksine; karşısındaki insanı etkili bir şekilde dinlemeyi bilmeyen, insan sorunlarını ve insan ilişkilerini merak etmeyen, sabırsız kişilerin psikoloji bölümünü okurken zorlanması muhtemeldir. Dört yıllık lisans eğitimi ile psikolog unvanı ve iki yıllık yüksek lisans eğitimiyle uzman psikolog unvanı kazanılır.
Psikoloji bölümü mezunlarının çalışma alanlarını da şu şekilde sıralayabiliriz: Şirketlerin insan kaynakları bölümü, rehabilitasyon merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, hastaneler, özel klinikler, kreşler. Ayrıca psikoloji bölümü mezunları formasyon alarak MEB’de psikolojik danışman olarak da çalışabilirler.
Saadet Taşyürek
Boğaziçi Üniversitesi / Psikoloji 3. Sınıf Öğrencisi